Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový měsíc

 

 

 

Biblický měsíc se určuje pozorováním srpku Nového Měsíce.

 

Biblický měsíc začíná vždy po té, co začne být pozorovatelný srpek Měsíce po měsíční fázi nov.

Obrazek

 

Nov je první fáze měsíce, při které se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí. V této fázi není Sluncem osvětlena žádná část přivrácené strany Měsíce, je tedy osvětlena jen odvrácená strana.

 

Měsíc někdy dorůstá, někdy couvá a někdy se na krátký čas schová úplně. Tento cyklus trvá něco málo přes 29 dní. Je to doba, během níž se Měsíc dostane opět do stejné fáze ( Nov – dorůstající srpek - první čtvrť - dorůstající Měsíc - úplněk - couvající Měsíc - poslední čtvrť – couvající srpek - Nov ).

 

TaNaCH používá pro časovou jednotku měsíc dvě slova.

 

1)       Chodeš, toto slovo znamena měsíc a Nový měsíc.

 

2)       Jerah, toto slovo znamená měsíc a Měsíc.

Obrazek

 

 

 

První Nový Měsíc v biblickém roce se nazývá Aviv. Aviv je také označení dozrávání ječmene, na němž je závislé určení nového biblického roku a tedy i prvního biblického měsíce Avivu.

 

Aviv nastává po období kdy ječmen v Erec Jisrael  dosáhne zralosti. V této fázi je již ječné zrno po pražení na ohni poživatelné. Ječné klasy se stávají křehké a začínají světlat. Jedná se o období 2 až 3 měsíce před sklizní. Ječmen se pak sklízí během Omeru.

 

Nový rok začíná první Nový Měsíc po dosažení zralosti ječmene. Pokud není ječmen dostatečně zralý v 12 měsíci, přidává se další měsíc a nový rok začíná také o měsíc později.

 

Sklizeň ječmene v Erec Jisrael určuje první biblický měsíc Aviv, v tomto měsíci se slaví svátek Chag haMacot.

Obrazek

 

 

 

Vycházíte dnes, v měsíci ábíbu. (2M 13:4)

 

Budeš zachovávat slavnost nekvašených chlebů. Po sedm dní budeš jíst nekvašené chleby, jak jsem ti přikázal, a to v určený čas měsíce ábíbu (to je měsíce klasů), neboť tehdy jsi vyšel z Egypta. Nikdo se neukáže před mou tváří s prázdnou. (2M 23:15)