Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Toře je psáno, že existují dva druhy kvasu a to "so''or" a "chamec".

Kvas "so''or" je definován jako kvasící, kynoucí či fermentační činitel, který je sám o sobě nepoživatelnou látkou jako například droždí, kvasnice či kvasinky, ale způsobuje kvašení.

Slovo chamec je odvozeno od kysání, tedy jedná se o potraviny, které podléhají kysání, kvašení, oxidaci či fermentaci. To zahrnuje i poživatiny jako je např. ocet, kyselé mléko, sýry a jogurty, cerealie, těstoviny, pivo, alkoholické nápoje ap.

Obrazek

V případě kvasu typu "so''or" Tora požaduje, aby byl zcela zničen - Na celém tvém území se u tebe po sedm dní neuvidí kvas (so''or). ( De 16:4 ) Hned prvního dne odstraníte ze svých domů kvas (so''or). ( Ex 12:15 ).

Chamec je na druhou stranu zakázáno vidět během dní Chag haMacot, ale není nutné ho zničit - Nespatří se u tebe nic kvašeného ( chamec ) ( Ex 13:7 ) a není to možné jíst po sedm dní Chag haMacot jak je psáno - Nebudeš při něm jíst nic kvašeného ( chamec ). ( De 16:3 )

Každý, kdo by od prvního do sedmého dne jedl něco kvašeného, bude z Izraele vyobcován. ( Ex 12:15 )

Všechno jídlo, které je chamec nebo obsahuje chamec musí být odstraněno. Dům a veškerý majetek musí být důkladně očištěn. Nádobí, hliněné nadobí a kochyňské doplňky musí být také důkladně očištěny od všech stop so''oru i chamecu.